LUX-filmnapok 2016

Az Európai Parlament filmművészeti díjára jelölt filmek vetítése

2016. november 16. - 2016. november 18.

Helyszín: Díszterem, Kávézó

November 16. és 18. között az Európai Parlament ismét az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatta be a LUX filmdíjra jelölt, döntős filmeket. Az idén versenyben lévő három filmmel az identitását kereső fiatal generáció szemén keresztül tekinthetett be a közönség a legkülönfélébb élethelyzetekbe, az arab tavasztól kezdve ( Leyla Bouzid: Felnyitom a szemem) egy árvaházon át (Claude Barras: Életem Cukkiniként) a kizsákmányoló vállalati szféráig és az újjáéledő apa-lánya kapcsolatig (Maren Ade: Toni Erdmann).

Köszönjük ismét a nagy érdeklődést a LUX-filmnapok vetítései iránt!

Az Európai Parlament Tájékoztatási Irodájával együttműködésben szervezett három vetítésen összesen 1170-en nézték meg a LUX filmdíjra jelölt alkotásokat és az eseményről számos helyen, hírportálokon, filmes oldalakon, televíziók és rádiók kulturális műsoraiban is beszámoltak a médiában.

A LUX FILMDÍJ IDEI NYERTESE

A német–osztrák–román koprodukcióban készült Toni Erdmann nyerte az Európai Parlament LUX filmdíját 2016-ban, jelentette be Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke ünnepélyes keretek között Strasbourgban.
A LUX-filmnapok során Maren Ade filmjére voltak a legtöbben kíváncsiak, a vetítés teljes teltház előtt zajlott az Urániában. Gratulálunk a nyertes film alkotóinak!

KÉPEK A FESZTIVÁLRÓL

Az alábbiakban egy válogatást mutatunk be az idei LUX-filmnapok során készült képekből.
A fotókat S. Varga Ilona készítette. A galéria megnyitásához kérjük, kattintson a képre!



KÖZÖNSÉGSZAVAZÁS

A közönség idén is szavazhat kedvenc filmjére, legkésőbb december 31-ig a www.luxprize.eu/audience-mention honlapon. Minden szavazó részt vesz egy sorsoláson, amelynek nyertese 2017 júliusában részt vehet a Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztiválon, ahol kihirdetik a közönségszavazás nyertesét, és a LUX filmdíj következő évi kiírásának tíz jelölt filmjét is bemutatják.


A LUX FILMDÍJRÓL

A LUX filmdíj az Európai Parlament 10. évfordulóját ünneplő filmművészeti díja, amelyet minden évben olyan, fontos politikai vagy társadalmi problémáira reflektáló filmeknek ítélnek oda, amelyek az európai kulturális sokszínűségről, az európaiak életéről és identitásáról, mindannyiunkat érintő kérdésekről szólnak. Az elismerés célja nem csupán az európai filmek népszerűsítése, hanem az is, hogy a nyertes alkotásokat a határokon átlépve eljuttassa minden európai országba, és 24 nyelven feliratozva elérhetővé tegye mindenki számára. Magyarországon 2016. november 16-18. között az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatják be a három döntős filmet, amelyeket egy nemzetközi szakmai zsűri válogatott ki. A győztes alkotást november 23-án hirdetik ki az Európai Parlament plenáris ülésén Strasbourgban.

A LUX-filmnapok egyedülálló kulturális eseményként olyan európai közösségi teret hoz létre, amely lehetővé teszi a nézők számára, hogy megtapasztalják az európai filmművészet sokszínűségét, és megvitassák a LUX filmdíjért versengő filmekben felvetődő érzékeny témákat.

KÁVÉHÁZI BESZÉLGETÉS

A LUX-filmnapok háromnapos vetítéssorozata idén is beszélgetéssel indul, melynek tárgya a három filmet összekötő téma, a szülői háttér és annak hiánya. Ahogy a válogatás is mutatja - Felnyitom a szemem, Életem Cukkíniként, Toni Erdmann -, a gyereklét vége, a felnőtt lét kezdete a fiatal film örök kérdése, amely izgalmasabbnál izgalmasabb műveket szül, az egész estés animációtól a közel háromórás kamaradrámáig.

A november 16-án, szerdán 18 órakor kezdődő, Elszakadás - Szülő-gyerek történetek a kortárs európai filmben című beszélgetés résztvevői Dr. Lénárd Kata pszichológus, Dánél Mónika kultúratudományi kutató, Varga Balázs filmtörténész és Bognár Péter filmforgalmazási szakember, a LUX filmdíj jelölő bizottságának tagja.
A beszélgetés regisztráció nélkül látogatható.

VETÍTÉSI PROGRAM

2016. november 16. szerda, 19:00
FELNYITOM A SZEMEM (À peine j’ouvre les yeux/As I Open My Eyes)
filmdráma, 102 perc, 2015
Franciaország, Tunézia, Belgium, Egyesült Arab Emírségek
rendező: Leyla Bouzid
főszereplők: Baya Medhaffer, Ghalia Benali, Montassar Ayari

Leyla Bouzid első nagyjátékfimlje a Felnyitom a szemem (À peine j’ouvre les yeux), amely egy fiatal lány életét követi 2010 nyarán, nem sokkal az arab tavasz kezdete előtt. Ben Ali kormányának már csaknem vége, amikor a 18 éves makacs Farah – akit szülei orvosnak szántak – a szülői tiltás ellenére beáll egy politikailag elkötelezett rockegyüttesbe. A tuniszi éjszakai élet örömeinek felfedezése közben azonban szembe találja magát az életét megfigyelő és behálózó rendszer veszélyeivel.

A film a tavalyi Velencei Filmfesztiválon debütált, ahol az Europa Cinemas különdíját nyerte el. A tunéziai-francia-belga koprodukcióban készült alkotás Tunézia Oscar-nevezettje a Legjobb idegen nyelvű film díjára.

Frissítés! Erre a filmre lezárult a játék (a többi filmre még lehet játszani). A Felnyitom a szemem című filmre már csak várólistára lehet regisztrálni, a várólistára regisztráltakat a vetítés előtt egy nappal értesítjük, hogy van-e szabad hely.

TOVÁBB A VÁRÓLISTA REGISZTRÁCIÓHOZ A FELNYITOM A SZEMEM C. FILMRE

2016. november 17. csütörtök, 19:00
ÉLETEM CUKKINIKÉNT (Ma vie de Courgette/My Life As A Courgette)
animációs film, 66 perc, 2016
Svájc, Franciaország
rendező: Claude Barras

Különleges színfolt a LUX-filmnapok programjában Claude Barras hagyományos stop-motion animációs technikával készített egész estés filmje, az Életem Cukkiniként (Ma vie de Courgette), amelynek forgatókönyvét a tavalyi LUX-döntős Csajkort jegyző Celine Sciamma írta. A megható történet egy kilenc éves kisfiú életét mutatja be, akinek édesanyja tragikus hirtelenséggel elhunyt, ezért árvaházba kerül, hasonlóan nehéz sorsú gyermekek közé. A fiú nehezen találja a helyét az idegen környezetben, de egy segítőkész rendőr és újdonsült barátai segítségével új életet kezd.

A Cannes-ban debütált, majd a világ legfontosabb animációs seregszemléjén, Annecy-ban a fődíjat és közönségdíjat is elnyert svájci-francia koprodukció Svájc Oscar-nevezettje a Legjobb idegen nyelvű film kategóriában. A svájci Oscar-bizottság kiemelte, hogy a film eredeti története tele van érzelemmel, és az emberi társadalom reményteli víziója.

TOVÁBB A VÁRÓLISTA REGISZTRÁCIÓHOZ AZ ÉLETEM CUKKINIKÉNT C. FILMRE

2016. november 18. péntek, 19:00
TONI ERDMANN
dráma, vígjáték, 162 perc perc, 2016
Németország, Ausztria, Románia
rendező: Maren Ade
főszereplők: Peter Simonischek, Sandra Hüller, Michael Wittenborn

A vetítés előtt köszöntőt mond Ujhelyi István európai parlamenti képviselő.

Maren Ade harmadik játékfilmje, a Toni Erdmann tragikomikus története napjaink sokszor kizsákmányoló vállalati kultúrájának világába kalauzol el. A csak a karrierjének élő fiatal üzletasszony és a boldogtalan lánya életébe vidámságot csempészni igyekvő, bohókás apa újbóli közeledését bemutató film volt az idei cannes-i filmfesztivál legnagyobb meglepetése: tomboló siker és vastaps fogadta, később elnyerte a nemzetközi filmkritikusok (FIPRESCI) díját. A film a mindennapok szeretetét, a humor és örömteli élet igenlését hirdeti, egyszerre hihetetlenül vidám és felemelő, tele hol kínos, hol vakmerő jelenetekkel, ugyanakkor mélyen megrendítő és elgondolkodtató is.

A német-osztrák-román koprodukciót Cannes utáni kritikájában az Index „észvesztően életvidám és szertelen” alkotásként jellemezte, az Origo „semmihez nem hasonlítható csodának”, „monumentális boldogságbombának” nevezte. A fenti két alkotáshoz hasonlóan ez a film is versenybe száll a Legjobb idegen nyelvű film Oscar díjáért, Németország nevezettjeként.

TOVÁBB A VÁRÓLISTA REGISZTRÁCIÓHOZ A TONI ERDMANN C. FILMRE



Hírlevél feliratkozás

Az Ismeretlen Uránia - kötet

 

Itáliai utazás 2023-24

Exhibition On Screen - 2023

Tájoló mozi

kávéház banner 290x

Uránia Aranykönyv

Események
FILM/ZENE: Ifjúság
2024.03.31 17:00 - 19:15
FILM/ZENE: A Fabelman család
2024.04.01 19:00 - 21:30
FILM/ZENE: 3:1 a szerelem javára
2024.04.03 19:00 - 20:45
FILM/ZENE: Habfürdő
2024.04.03 20:30 - 22:00
FILM/ZENE: Sose halunk meg
2024.04.06 17:00 - 18:40
Itáliai utazás: A furcsaság
2024.04.08 19:00 - 21:00
Denevér 150
2024.04.09 19:00 - 22:15
FILM/ZENE: 2001 - Űrodüsszeia
2024.04.10 19:30 - 22:00
Hívjon minket +36 1 486-3400 Főoldal Az oldal tetejére

Pénztárnyitás: az első előadás előtt 30 perccel.
Pénztárzárás: az utolsó előadás kezdetét követően 15 perccel.
A kávézó a mozi nyitvatartási idejében tart nyitva.

© Uránia Nemzeti Filmszínház
Az Art-Mozi Egyesület tagmozija

1088 Budapest, Rákóczi út 21.

megközelítés
jegyinformáció
írjon nekünk!
közérdekű adatok
sajtó
Adatvédelmi tájékoztató