LUX FILM DAYS 2018

Az Európai Parlament filmdíjára jelölt három döntős film vetítése november 7. és 9. között

7 november 2018 - 9 november 2018

Location: Uránia Nemzeti Filmszínház, Díszterem

November 7. és 9. között az Európai Parlament az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatja be a 2018-as LUX filmdíjra jelölt három döntős alkotást. A versenyben lévő műveket – bár témájukban és stilárisan különbözőek – a díj hagyományaihoz híven összeköti az európai identitás komplex kérdésköre és az aktuális, mindannyiunkat érintő társadalmi jelenségek érzékeny ábrázolása. Az idei döntős filmek további közös vonása, hogy mindhárom alkotás női hősöket állít a középpontba.

A vetítésekre a belépés díjtalan, jegyeket egy rövid kvízjáték kitöltésével lehet nyerni október 26-tól, a www.facebook.com/EuropaiParlament oldalon.

VETíTÉSI PROGRAM

2018. november 7. 19:00
STYX

feliratos, német-osztrák filmdráma, 119 perc, 2017 (12)
Rendező: Wolfgang Fischer
Magyarországi forgalmazó: Magyarhangya
12 éven aluliaknak nem ajánlott.

Wolfgang Fischer filmje egy rendkívül aktuális témához közelít eredeti szemszögből: a nyaralását magányos vitorlázással töltő német orvosnő Gibraltár közelében, a nyílt tengeren egy rozoga lélekvesztő mellett ébred, amelyen közel száz menekült várja megmentőit – vagy a biztos halált. A nő lelkiismereti tusáját elbeszélő film a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon debütált, ahol három díjat is nyert, köztük az Ökumenikus Zsűri Díját.


2018. november 8. 19:00
A MÁSIK OLDAL
(Druga strana svega/The Other Side of Everything)
feliratos, szerb-francia-katari dokumentumfilm, 100 perc, 2017
Rendező: Mila Turajlić 

A díjakkal elhalmozott, személyes hangvételű filmben a rendezőnő saját családja történetén keresztül meséli el a volt Jugoszlávia és Szerbia közelmúltjának történelmét, szembesítve a nézőt az egyéni sors és történelmi felelősség összefüggéseivel.


2018. november 9. 19:00
IZLANDI AMAZON
(Kona fer í stríð/Woman at War)

feliratos, izlandi-francia-ukrán fekete komédia, 101 perc, 2018
Rendező: Benedikt Erlingsson
Magyarországi forgalmazó: Cirko Film.
12 éven aluliaknak nem ajánlott.

Benedikt Erlingsson izlandi-francia-ukrán koprodukcióban készült, eredeti formai megoldásokkal dolgozó fanyar humorú komédiája Cannes-ban debütált. Főhőse egy ötvenes éveiben járó kórusvezető nő, aki rettenthetetlen elszántsággal szabotálja a helyi alumíniumgyár környezetkárosító működését, hogy megóvja az érintetlen izlandi tájat. Amikor egy nap híreket kap az örökbefogadási hivataltól, választania kell egyéni boldogsága és közjónak vélt céljai között.


 A LUX FILMDÍJRÓL

A LUX filmdíj az Európai Parlament filmművészeti díja, amelyet minden évben olyan, fontos politikai vagy társadalmi problémáira reflektáló filmeknek ítélnek oda, amelyek az európai kulturális sokszínűségről, az európaiak életéről és identitásáról, mindannyiunkat érintő kérdésekről szólnak. Az elismerés célja nem csupán az európai filmek népszerűsítése, hanem az is, hogy a nyertes alkotásokat a határokon átlépve eljuttassa minden európai országba, és 24 nyelven feliratozva elérhetővé tegye mindenki számára. Magyarországon 2018. november 7-9. között az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatják be a három döntős filmet, amelyeket egy nemzetközi szakmai zsűri válogatott ki. A győztes alkotásról november 14-én szavaznak az európai parlamenti képvselők, az eredményt aznap hirdetik ki az Európai Parlament plenáris ülésén Strasbourgban.

A LUX filmnapok egyedülálló kulturális eseményként olyan európai közösségi teret hoznak létre, amelyben megtapasztalhatjuk az európai filmművészet sokszínűségét, és megvitathatjuk a versenyfilmekben felvetődő érzékeny témákat.

JEGYINFORMÁCIÓK

A vetítésekre a belépés díjtalan, jegyeket az Európai Parlament Kapcsolattartó Irodájának Facebook-oldalán lehet nyerni egy rövid kvízjáték kitöltésével, 2018. október 26-tól. Részletek hamarosan: www.facebook.com/EuropaiParlament

A közönség idén is szavazhat kedvenc filmjére a www.luxprize.eu honlapon, egészen 2019. január 31-ig. Minden szavazó részt vesz egy sorsoláson, amelynek nyertese 2019 júliusában részt vehet a Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztiválon, ahol kihirdetik a közönségszavazás nyertesét, és a LUX filmdíj következő évi kiírásának tíz jelölt filmjét is bemutatják.

»Sep. 23. – Saturday«
TicketsCall Us14:00     Fábri terem

Samsara (12)

TicketsCall Us14:30     Csortos terem

Hawaii (16)

TicketsCall Us16:00     Díszterem

My Big Fat Greek Wedding 3 (12)

TicketsCall Us16:30     Csortos terem

Book of Wonders (16)

TicketsCall Us16:30     Fábri terem

Caravaggio's Shadow (18)

TicketsCall Us18:00     Díszterem

A Haunting in Venice (16)

TicketsCall Us18:45     Csortos terem

Oppenheimer (16)

TicketsCall Us19:00     Fábri terem

Monster (16)

TicketsCall Us20:00     Díszterem

Jeanne du Barry / Pre - Premier (16)Hírlevél feliratkozás

Az Ismeretlen Uránia - kötet

kávézó_angol 290x

Uránia Aranykönyv

Call Us +36 1 486-3400 Homepage Back to the Top

Pénztárnyitás: az első előadás előtt 30 perccel.
Pénztárzárás: az utolsó előadás kezdetét követően 15 perccel.
A kávézó a honlapon (az URÁNIA KÁVÉZÓ menüpont alatt) feltüntetett időpontokban tart nyitva.

© Uránia Nemzeti Filmszínház

1088 Budapest, Rákóczi út 21.

getting here
ticket info
contact us
company details
press
privacy policy