< VISSZA

Az ember földje(?) sorozat: Föld

Erde
osztrák dokumentumfilm, 115 perc, 2019
eredeti (részben német, angol, olasz) nyelven, magyar felirattal

Időpontok:

Rendező: Nikolaus Geyrhalter

Az emberiség évente többmilliárd tonna földet mozgat meg, részben lapáttal és erőgépekkel, részben dinamittal. Nikolaus Geyrhalter filmrendező – olyan lehengerlő dokumentumfilmek alkotója, mint a csernobili katasztrófáról szóló Pripyat (1999) és az élelmezés globális kérdéseit vizsgáló Mindennapi kenyerünk (2005) – ezúttal azt mutatja be, hogyan próbálja az ember a saját képére formálni a bolygót.

Stábja olyan helyszínekre visz el bennünket, ahol az emberi tevékenység jelentős mértékben beavatkozott a természetbe: Kaliforniába, ahol hegyeket bontanak el, hogy építési területet nyerjenek, a Brenner-hágóhoz, ahol alagutat vájnak az Alpokba; nyomon követjük a munkálatokat egy külszíni bányában Magyarországon, egy márvány kőfejtőben Olaszországban, egy rézbányában Spanyolországban, a wolfenbütteli sóbányában, ahol radioaktív hulladékot tárolnak, és egy kátrányos homokkal borított területen Kanadában. A film a munkálatokról készített figyelmes, tárgyilagos felvételek és a munkásokkal folytatott beszélgetések segítségével mutat rá az emberi beavatkozás hihetetlen dimenzióira.

A film a 16. Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál programjában mutatkozott be Magyarországon. Köszönetet mondunk a Verzió fesztiválnak, amiért a mostani vetítéshez rendelkezésünkre bocsátotta a magyar feliratot.

„Nap mint nap járunk rajra. Beszántjuk, felássuk, bevetjük, lebetonozzuk. Feltérképezzük és felmérjük; határokat rajzolunk rá; úgy gondolunk rá, mint ami a miénk. Belőle táplálkozunk és belé temetkezünk. A létét természetesnek vesszük, kimeríthetetlennek és elpusztíthatatlannak. Ha úgy gondolunk bolygónkra, mint egyetlen élő organizmusra, kérgét, amely mindössze 40 kilométer vastag, a legérzékenyebb szervének kell tekintenünk.”  (Austrian Films)

Az ember földje(?) vetítéssorozat a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.
Tovább a sorozat teljes programjához >>>

Bemutató dátuma: 2021.09.07.

Pénztárnyitás: az első előadás előtt 30 perccel.
Pénztárzárás: az utolsó előadás kezdetét követően 15 perccel.
A kávézó a honlapon (az URÁNIA KÁVÉZÓ menüpontban) feltüntetett időpontokban tart nyitva.

© Uránia Nemzeti Filmszínház
Az Art-Mozi Egyesület tagmozija

1088 Budapest, Rákóczi út 21.

megközelítés
jegyinformáció
írjon nekünk!
közérdekű adatok
sajtó
Adatvédelmi tájékoztató