< VISSZA

Reformáció 500: Luther - A német reformáció filmje


Némafilm zongorakísérettel. A zongoránál: Darvas Ferenc, 112 perc, 1927

Időpontok:

Rendező: Hans Kyser

A némafilm korszakában négy német filmfeldolgozás készült Luther Márton életéről, közülük a legjelentősebb a Hans Kyser rendezte,1927-ben gyártott Luther – Ein Film der deutschen Reformation. Majdnem két órában meséli a nagy reformátor életét és harcát egészen joghallgató éveitől addig, hogy a wormsi birodalmi gyűlés után (ahol megtagadta tanai visszavonását, ezért birodalmi átokkal sújtották) jóakarója, Bölcs Frigyes szász választófejedelem elraboltatta és ellenségei elől Wartburg várában őriztette. Láthatjuk, ahogy a várfogságban nekilát híres bibliafordításának, a  film utolsó jelenetei pedig már a képrombolást és a német parasztháború kitörését ábrázolják. Magát Luthert Eugen Klöpfer alakítja.
A korabeli kritikák dicsérték a film szép felvételeit, de magát a művet egy „vallási revünek” minősítették. A túl hatásosra sikerült alkotás heves tiltakozást váltott ki a német katolikus egyházból. Azzal vádolták, hogy a naiv nézőkből fanatikuis gyűlöletet válthat ki a katolikusok ellen, ezért be akarták tiltani Bajorországban, sőt egész Németországban. Mire eljutottak az 1928-as hivatalos bemutatóig, a filmből a cenzúra több jelenetet kivágatott, majd később még továbbiakat is kivetetett. Végül húsz helyen metszettek ki belőle részeket, így mondhatni agyoncenzúrázták. Szerencsére azonban a Német Nemzeti Levéltárban fennmaradt az eredeti változat, amelyet most több társintézmény összefogásával a reformáció 500.
évfordulójára készülve alaposan restauráltak és felújítva tökéletes minőségben mutattak be újra mint történelmi dokumentumot, az ökumené jegyében. Ezt a változatot láthatja az Uránia közönsége is, Darvas Ferenc, a kiváló filmzeneíró zongorakíséretével.

A film előtt köszöntőt mond Dr. Hafenscher Károly, a Reformáció Emlékbizottság miniszteri biztosa.
A vetítést követően Dr. Fabiny Tamás evangélikus püspök és Dr. Nagypál Szabolcs római katolikus teológus beszélgetnek a filmről.

Tovább a Reformáció 500 filmnapok teljes programjához

Pénztárnyitás: az első előadás előtt 30 perccel.
Pénztárzárás: az utolsó előadás kezdetét követően 15 perccel.
A kávézó a honlapon (az URÁNIA KÁVÉZÓ menüpontban) feltüntetett időpontokban tart nyitva.

© Uránia Nemzeti Filmszínház
Az Art-Mozi Egyesület tagmozija

1088 Budapest, Rákóczi út 21.

megközelítés
jegyinformáció
írjon nekünk!
közérdekű adatok
sajtó
Adatvédelmi tájékoztató